Prvi hibridni autobusi na Balkanu

06-04-2017

Od početka aprila u sistem gradskog prevoza u Čačku biće uključeno 10 Volvo gradskih autobusa s hibridnim pogonom, koji je za te potrebe kupio renomirana prevoznik Autoprevoz doo. Čačak će biti prvi grad u Srbiji i na zapadnom Balkanu u kojem se za prevoz putnika koristi ne samo ovakav Volvo autobus, već i ovakav tip vozila sa modernom pogonskom grupom.
„Autoprevoz doo, koji od 2007. godine posluje kao deo internacionalne Kavim Grupe, veoma rado prihvata i primenjuje savremene tehnologije u prevozu putnika - od novih autobusa, preko prodaje karata na nov način, do telemetrijskih sistema kojima pratimo stil vožnje i ponašanje vozača. Nabavka vozila s hibridnim pogonom je naš prvi korak ka održivom prevozu budućnosti“, kaže izvršni direktor Autoprevoza, diplomirani inženjer saobraćaja, Aleksandar Petronijević.
Renomirani čačanski prevoznik se opredelio da prvu tranšu vozila s mešovitim pogonom čini 10 Volvoovih solo autobusa 7705 LH Hybrid, koji su neko vreme komforno,  ekonomično i uz značajno smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova prevozili putnike u jednoj centralnoevropskoj prestonici.
„Naši prvenci stižu u odličnoj tehničkoj i estetskoj kondiciji, sasvim spremni za višegodišnju eksploataciju“, naglašava gospodin Petronijević. „To su solo vozila dužine 12, širine 2,55 visine 3,22 metra sa 32 sedišta, dva mesta za putnike u invalidskim kolicima i 50 mesta za putnike koji stoje. Pokreću ih Euro V četvorocilindarski dizel motor Volvo D5F215 radne zapremine 4,76 litara sa 215 KS i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta i elektromotor snage 120 kW sa istim maksimalnim  obrtnim momentom – od 800 Nm. Prenos obavlja Volvoov I-SAM sistem, koji uključuje automatizovani I-Shift menjač sa 12 stepeni prenosa.“

Čačanski „zeleni autobusi“ će biti atrakcija i za vozače i za putnike, jer će iz mesta polaziti skoro bešumno, budući da je za start vozila angažovan elektromor koji pokreće samo struja. Kada vozilo postigne brzinu od 20-30 km uključuje i povremeno opet isključuje klasičan dizel motor čija je uloga da dopuni litijum-jonske baterije u kojima se akumulira struja za pogon elektromotora. Struja se akumulira i pri svakom kočenju Volvo hibridnog autobusa.